Tanker bag et opdræt

For os er en golden retriever et begavet og livligt familiemedlem, der elsker at hygge sig i familiens skød – men som er allermest lykkelig, når den kan komme med på jagt eller markprøver.

Det var præcist de egenskaber, Lord Tweedmouth søgte, da han for omkring 140 år siden startede det avlsarbejde, der førte til udviklingen af golden retrieveren. Siden er der sket meget med racen. Og det har ikke alt sammen været lige heldigt…

Vi vil gerne ”back to basics”: De golden retrievere, vi gerne vil opdrætte, skal være sunde, harmoniske og have masser af arbejdsglæde. De er bygget, så de kan arbejde – på land såvel som i vand – og deres gyldne pels er hverken for lang eller for kraftig.

Er det også sådan, din kommende golden retriever skal være?

For os er en golden retriever en hund, som du kan have mange sjove og aktive stunder med, hvad enten du går på jagt, til markprøver, til agility, træner lydighed, schweiss – eller noget helt andet. En Stella Aurum-golden retriever er en familie- og brugshund – og den vil bruges!

Tre slags golden retrievere

Alle golden retrievere burde faktisk fødes med en slags “varedeklaration”, for der er stor, stor forskel på, hvad de kan bruges til, alt efter hvilke forfædre de har. I England, golden retrieverens hjemland, deler man golden retrieverne op i to typer, nemligShow Dogs og Gun Dogs. Men også i England finder vi den tredje type – en slags midt-imellem-type – nemlig Dual Purpose-golden.

Hos Kennel Stella Aurum arbejder vi på at avle Gun Dogs – der dog de fleste steder i Europa bliver kaldt Field Trial-goldens. Men ud over at de skal være gode jagt- og træningskammerater, er de jo først og fremmest familiemedlemmer. Derfor er vi meget opmærksomme på, at de de får det helt rette bløde golden-temperament. Det får de blandt andet fra deres Dual Purpose-linjer på deres morfars, Max’s side.

Hvad er forskellen på en Dual Purpose- og en Field Trial-golden?

Dual Purpose

Dual Purpose-goldens hedder, som de hedder, fordi de ideelt set egner sig til både udstilling og jagt/markprøver. Det er måske den sværeste golden retriever-type at fremavle, fordi den både skal have de jagtlige egenskaber og udseenet med.

For os er den ideelle Dual Purpose-golden en hund, der kan få 1. præmie på officiel udstilling og 1. præmie i Åben Klasse på markprøver – som Max, og i øvrigt også hans mormor Kiwi før ham. Men – skal vi vælge, vægter vi temperamentet højere end udseenet. Det er jo ikke en sofa men et levende væsen, vi skal bo sammen med i mange år.

Field Trials

Er man blevet bidt af hundearbejdet – vil man helt til tops i Vinderklasse på markprøverne – og drømmer man om en udholdende og arbejdsivrig hund, der løber lige op med de hurtigste labradors, så skal man anskaffe sig en Field Trial-golden. Field Trial-goldens kan sjældent vinde præmier på udstillinger – de er fremavlet med fokus på deres arbejds-egenskaber. Til gengæld er deres “trainability” og deres “will to please” helt i top!

P.S.: Drømmer du om at få en rigtig Show Dog, en udstillingshund, vil vi gerne henvise til hvalpelisten under Dansk Retriever Klub. Her finder du hvalpe fra opdrættere, der fokuserer mere på eksteriør-linier, end vi gør.